Koruyan OSGB

Kazalar Temenni ile değil, tedbir alarak önlenir
6 Kasım 2017

OSGB Hakkında

Koruyan OSGB olarak Bursa ve çevresinde OSGB hizmetleri ile İş sağlığı ve güvenliği alanında uzman profesyonellerimiz ile her zaman hizmetinizdeyiz.

Bursa Koruyan OSGB Hakkında

Eylül 2013 de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yetkilendirmesiyle faaliyete geçen Bursa KORUYAN OSGB 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği yükümlülükleri yerine getirilerek kurulmuştur. Bu doğrudan ayrılmadan sürdürdüğümüz çalışma hayatımızda sizlerle beraber ilerlemekteyiz.

Koruyan OSGB Hizmetleri

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereğince; tehlikeli ve çok tehlikeli sınıftaki işyerlerinde işyeri hekimi, 10’dan fazla çalışanı ve çok tehlikeli sınıfta bulunan işyerlerinde ise işyeri hekimine ek olarak diğer sağlık personeli görevlendirilmesi zorunludur. Kanunun “İş Sağlığı” kısmını oluşturan bu iki etmenin genel olarak sorumlulukları şu şekildedir:

  • İşverene iş sağlığı konusunda rehberlik etmek.
  • Çalışanların işe giriş ve periyodik sağlık muayenelerini yapmak.
  • Çalışanlara genel sağlık konularında eğitim vermek.
  • İşin yürütümündeki ergonomik ve psiko-sosyal riskleri değerlendirmek.
  • İş sağlığı ve güvenliği kurulu çalışmalarına katılmak.
  • İşyerindeki gözetim ve denetim sistemi çalışmalarına katılmak.
  • Kantin, yemekhane, yatakhane, kreş ve emzirme odaları ile soyunma odaları,
    duş ve tuvaletlerin bakımı ve temizliği konusunda gerekli kontrolleri yapmak.
  • İş güvenliği öncülüğünde yapılan risk değerlendirmesi çalışmalarına katılmak.
  • İşyerindeki risklerin değerlendirilmesi ve önlenmesi ile ilgili mevzuata
    uygun koruyucu sağlık muayenelerini yapmak.
  • İşyerindeki genel hijyen şartlarını denetlemek.

İş güvenliği eğitim programını tamamlayan ve eğitim sonunda Bakanlıkça yapılacak veya yaptırılacak sınavda başarılı olan kişilere İş Güvenliği Uzmanı denir.

KORUYAN OSGB tarafından görevlendirilen her İş Güvenliği Uzmanı 30.04.2015/29342 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik ve İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında bulunan tüm yükümlülükleri yerine getirmekle sorumludur.

Firmamızca görevlendirilen İş Güvenliği Uzmanları, görevlendirdikleri firmalarda risk analizlerini yapar, Acil Durum Planlarını hazırlar ve temel OSGB eğitimlerini verirler. İş güvenliği uzmanları, aşağıda belirtilen görevleri yerine getirmekle yükümlüdür:

1) Rehberlik ve danışmanlık;

İşyerinde yapılan çalışmalar ve yapılacak değişikliklerle ilgili olarak tasarım, makine ve diğer teçhizatın durumu, bakımı, seçimi ve kullanılan maddeler de dâhil olmak üzere işin planlanması, organizasyonu ve uygulanması, kişisel koruyucu donanımların seçimi, temini, kullanımı, bakımı, muhafazası ve test edilmesi konularının, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına ve genel iş güvenliği kurallarına uygun olarak sürdürülmesini sağlamak için işverene tavsiyelerde bulunmak.

2) Risk değerlendirmesi;

       Risk değerlendirmesinin yapılmasını sağlamak; gerekli çalışmaları planlayarak alınacak sağlık ve güvenlik önlemleri konusunda işverene önerilerde bulunmak ve takibini yapmak.

3) Çalışma ortamı gözetimi;

     Çalışma ortamının gözetimini yapmak, işyerinde iş sağlığı ve güvenliği yönünden yapılması gereken periyodik bakım, kontrol ve ölçümleri planlamak ve uygulanmasını kontrol etmek.

     İşyerinde kaza, yangın veya patlamaların önlenmesi için mevzuata uygun çalışmalar yapmak ve uygulamaları takip etmek; doğal afet, kaza, yangın veya patlama gibi durumlar için acil durum planlarının hazırlanmasını sağlamak, periyodik olarak eğitimleri ve tatbikatları yaptırmak, acil durum planı doğrultusunda hareket edilmesini sağlamak.

4) Eğitim, bilgilendirme ve kayıt;

İş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini ilgili mevzuata uygun olarak planlamak ve uygulamak.

    Çalışma ortamının gözetimi ile ilgili çalışmaları kaydetmek ve yıllık değerlendirme raporunu işyeri hekimi ile işbirliği yaparak hazırlamak.

5) İlgili birimlerle işbirliği;

İşyeri hekimi ile işbirliği yaparak iş kazaları ve meslek hastalıkları ile ilgili değerlendirme yapmak, tehlikeli olayın tekrarlanmaması için inceleme ve araştırma yaparak gerekli önleyici faaliyet planlarını hazırlamak ve uygulamaların takibini yapmak. İşyeri hekimi ile işbirliği yaparak yıllık çalışma planını hazırlamak.

İşveren, işyerlerinde alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin belirlenmesi ve uygulanmasının izlenmesi, iş kazası ve meslek hastalıklarının önlenmesi, çalışanların ilk yardım ve acil tedavi ile koruyucu sağlık ve güvenlik hizmetlerinin yürütülmesi amacıyla; işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı görevlendirmekle yükümlüdür.

İşyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personeli işyerinde sağlık ve güvenlik risklerine karşı yürütülecek her türlü koruyucu, önleyici ve düzeltici faaliyeti kapsayacak şekilde, çalışma ortamı gözetimi konusunda işverene rehberlik yapılmasından ve öneriler hazırlayarak onayına sunmakla yükümlüdür. İş sağlığı ve güvenliği hizmet yükümlülüğünü yerine getirmeyen veya eksik yerine getiren işverenden 6331 sayılı İş sağlığı ve güvenliği kanununa göre idari para cezası uygulanır.

Koruyan Bursa OSGB Hizmet Bölgeleri

Bursa Koruyan OSGB olarak İstanbul başta olmak üzere aşağıdaki bölgelere iş sağlığı ve güvenliği hizmeti vermekteyiz. 

  • Bursa OSGB ve İş Güvenliği Hizmetleri

Bursa OSGB Bilgilendirme

Ortak Sağlık Güvenlik Birimi’nin kısaltması olan OSGB, tek işçinin dahi çalıştığı sanayiden sayılan ya da sayılmayan her türlü iş yerine, iş hekimi ve iş güvenliği uzmanı sağlayan kuruluşlardır. Bu konuyla ilgili hazırlanan yönetmelik sonrası getirilen zorunluluklar OSGB’nin önemini daha da artırmıştır. OSGB’nin yasal olarak açılımı ise, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen, mevzuatın gerektirdiği tüm tıbbi ve fiziki donanımlara sahip, işyerlerine iş sağlığı ve iş güvenliği hizmeti için kurulan özel kuruluşlardır.zz

OSGB’ lerden Alınan İş Güvenliği Hizmetlerinin Geçerliliği Nedir?

Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB) kapsamında görev yapan bir iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekiminin risk değerlendirmesi de dâhil bir işyerine hizmet verebilmesi için, o işyerinin tehlike sınıfına uygun sertifikaya sahip olması ve İSG-KÂTİP üzerinde tanımlı olacak şekilde o işyerinde görevlendirilmiş olması gerekmektedir.

OSGB kapsamında görev yapan bir iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekiminin risk değerlendirmesi de dâhil bir işyerine hizmet verebilmesi için, o işyerinin tehlike sınıfına uygun sertifikaya sahip olması ve İSG-KÂTİP üzerinde tanımlı olacak şekilde o işyerinde görevlendirilmiş olması gerekmektedir

OSGB’ler Farklı Bir Hizmet Verebilirler mi?

OSGB’ler, yetki aldıkları adreste ve başvuru dosyasında yer alan planda belirtilen bölümlerde Genel Müdürlükçe yetkilendirilmedikleri konularda hizmet veremez ve faaliyette bulunamazlar. Ancak, ilgili kurum ve kuruluşların izinlerini almak ve Genel Müdürlükten onay almak şartıyla, OSGB’ler hizmet verdikleri işyerlerindeki çalışanlar ve işyeri ile sınırlı kalmak şartı ile iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili her türlü ölçüm ve analiz için gerekli donanımı OSGB’nin faaliyet gösterdiği adreste bulundurabilir ve ilgili personeli bünyesinde çalıştırabilirler.

İş güvenliği, işçilerin iş ortamında karşılaşabilecekleri tehlikelerin, yok edilmesi veya azaltılması için getirilen yükümlülüklerden oluşan teknik kuralların bütününü ifade eden, iş kazaları ve meslek hastalıklarını azaltan bir bilim dalıdır.

Neden İş Güvenliği

OSGB ve İş Güvenliği

Bir güvenlik açığının ölçülebilen en büyük maliyeti, sadece çalışan olmaz. Kaybedilmiş bir beden veya zihinsel rehabilitasyon yılları, çalışanı tamamen yeni bir yaşam tarzına zorlayabilir. Bu tür olaylara nasıl fiyat koyacağımızı tanımlamak gerçekten zor olsa gerek. Görevlerini yerine getirirken yaşamını yitiren ya da  uzun soluklu yaralanmalar da kuşkusuz ekonomik olarak ölçülebildiğimizin ötesindedir. Yaşamını yitiren kişinin yanı sıra aile ve iş arkadaşları  da diğer paydaşlardır.

Bu kazalar aynı zamanda şirketleri de etkilemektedir. İş kazası geçiren bir çalışan kayıp adam/saat anlamına gelmektedir. O nedenle bir şirket için bakıldığında giderler yalnızca verimlilik kaybı olarak ölçülmez, aynı zamanda kayıp iş gücü ve artan sigorta maliyetleri de etkilidir.

Şirketler için bir diğer önemli kayıp ise, iş kazalarının çokluğu nedeniyle oluşacak olan motivasyon bozukluğudur. Çalışanlar kendilerini güvende hissetmezlerse iş moralleri azalır ve çalışma istekleri düşecektir. Bu da işveren için olumsuz sonuçların doğmasına sebep olacaktır.

Bu nedenle çalışanlar mümkün olan en iyi işi yapmaya konsantre olabilmek için işlerini güvenli bir ortamda yapmak isterler. Sorumlu işverenler, güvenli bir işyerinin şirketin ana hattını geliştirdiğini kabul etmelidir. Hangi yönden bakarsanız bakın işi güvenli bir şekilde yürütmenin avantajları çoktur.

Türkiye’de ortalama % 80’in üzerinde KOBİ’ler bulunmaktadır. Dolayısıyla KOBİ’lerin İSG eğitimleri genel olarak OSGB’ler tarafından karşılanmaktadır. Bu nedenle OSGB’ler, yaptıkları hizmetleri ticaret kapısı olarak görmek yerine, profesyonel bir şekilde eğitim odaklı çalışma yapmaları, toplumsal kültürün gelişmesinde ileriye dönük olumlu gelişmelere neden olacaktır.

Hüseyin KARACA / NİG Akademi Başkanı

İş güvenliği, sadece çalışanı etkileyen bireysel bir kavram değil, bir ülkenin gelişmişlik düzeyi ölçütü, sağlıklı bir bireyin yetiştireceği yeni nesillerin bilinç düzeyi ile sağlıklı ve mutlu bir toplumu ifade etmektedir. Bunun sağlanabilmesi için mavi ya da beyaz yaka, işçi ya da memur ayrımı yapılmadan; yaş, cinsiyet, ırk ve meslek farkı gözetilmeksizin herkesin yaşama hakkının en yüksek düzeyde garanti altına alınması gerekmektedir.

İşverenin İş Güvenliği Sorumlulukları

Olası bir iş kazası sadece çalışana zarar vermez. İş kazası geçiren bir çalışan işveren için kayıp adam/saat anlamına gelir. O nedenle işveren gözüyle bakıldığında kaza hem verimliliği düşürür hem de kayıp iş gücü ve artan maliyetleri de etkiler. Bir diğer önemli hususta; iş kazalarının çokluğu nedeniyle oluşacak olan moral ve motivasyon eksikliği, direkt olarak çalışma verimini de düşürmektedir. Kendisini güvenli bir çalışma ortamında hissetmeyen çalışanların çalışma istekleri düşecektir. Bu da işverenler için olumsuz sonuçlar doğurmasına neden olacaktır.

İşverenin Genel Sorumlulukları;
  1. İşveren, çalışanların iş sağlığı ve güvenliğini sağlamakla yükümlülüdür
  2. Mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi gibi her türlü tedbirin alınması, bunlara dair organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapılmasını ya da yaptırılmasını sağlamakla yükümlüdür.
  3. İşyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığını izler, denetler ve uygunsuzlukların giderilmesini sağlar
  4. Çalışana görev verirken, çalışanın sağlık ve güvenlik yönünden işe uygunluğunu göz önüne alır.
  5. Çalışanların hayati ve özel tehlike bulunan yerlere girmemesi için gerekli tedbirleri alır.
  6. İşyeri dışındaki uzman kişi ve kuruluşlardan hizmet alınması, işverenin sorumluluklarını ortadan kaldırmaz.
  7. Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği alanındaki yükümlülükleri, işverenin sorumluluklarını etkilemez.
  8. İşveren, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin maliyetini çalışanlara yansıtamaz.
  9. Çalışanların veya çalışan temsilcilerinin, işyerinde iş sağlığı ve güvenliği için alınan önlemlerin yetersiz olduğu durumlarda veya teftiş sırasında, yetkili makama başvurmalarından dolayı hakları kısıtlanamaz.

İşverenin genel sorumlulukları ve yükümlülükleri için TIKLAYINIZ

İş Sağlığı ve Güvenliğinin Amacı:

  1. Çalışanlara en yüksek seviyede sağlıklı ortam sağlamak,
  2. Çalışma şartlarının olumsuz etkilerinden onları korumak,
  3. İş ve işçi arasında mümkün olan en iyi uyumu temin etmek,
  4. İşyerlerindeki rizikoları tamamen ortadan kaldırmak veya zararları en aza indirgemek,
  5. Oluşabilecek maddi ve manevi zararları ortadan kaldırmak,
  6. Çalışma verimini arttırmak.
Yetkili Kişi
Cihangir Bahadır
A Sınıfı İGU Sayısı
2
B Sınıfı İGU Sayısı
2
C Sınıfı İGU Sayısı
2
İşyeri Hekimi
1
DSP
1

Lokasyon