İşyeri Hekimi kimdir?

İşyeri hekimi, herhangi bir işyerinde çalışan işçilerin işe bağlı olan sağlık problemleri ya da meslek hastalıkları veya kazaların neden olmuş olduğu yaralanma ve sakat kalma gibi durumların önlenebilmesi adına çalışan bir görevlidir. Ayrıca işyeri hekimleri, mesleklerini tam bağımsız bir ortamda yapmakta ve ek olarak işçilerin sağlık konusundaki hak ve bilinçlerini de geliştirmektedirler.

Kimler İşyeri Hekimi Olabilir ?

İşyeri hekimi olabilmek için öncelikle doktorluk diploması sahibi olmak gereklidir. Doktorluk branşı konusunda işyeri hekimliği açısından bir sınırlama yoktur. Her branştan doktor, işyeri hekimi olabilir. İşyeri hekimi olabilmek için bakanlık tarafından yetkilendirilmiş eğitim kurumlarından eğitim alarak iş sağlığı ve güvenliği sınavında başarılı olmak gereklidir.

Ancak bazı durumlarda sınavsız işyeri hekimi olabilmek de mümkündür.

  • Hekimlik diplomasına sahip iş sağlığı, iş sağlığı ve güvenliği bilim doktorlarına, iş sağlığı ve güvenliği alanında yardımcılık süresi dahil en az sekiz yıl teftiş yapmış olan hekim iş müfettişlerine, Genel Müdürlük ve bağlı birimlerinde iş sağlığı ve güvenliği alanında en az sekiz yıl fiilen çalışmış hekimlere istekleri halinde,
  • İş ve meslek hastalıkları yan dal uzmanlığını alan hekimlere istekleri halinde işyeri hekimliği sertifikası verilir.

İşyeri Hekiminin Görev, Yetki ve Sorumlulukları

İşyeri hekiminin görev, yetki ve sorumlulukları ile iligli yönetmeliğe buradan ulaşabilirsiniz.

İşyeri Hekimliği Sınavı Başvurusu

İşyeri hekimliği sınavı, ÖSYM tarafından her yıl iki defa yapılan bir sınavdır. İşyeri hekimi olmak için  ÖSYM tarafından yapılan iş sağlığı ve güvenliği sınavında başarılı olmak gerekir.

İş sağlığı ve güvenliği sınavı her yıl nisan-mayıs ve aralık aylarında yapılır. Sınav başvuruları ÖSYM’nin sitesinden takip edilebilir ancak başvurular genelde sınavdan 1,5 ay önce yapılır.

 

İşyeri Hekimliği Eğitimleri Süresi Ne Kadar ?

Eğitim süresi, toplamda 220 saat olup, 180 saati teorik (90 Uzaktan eğitim + 90 Örgün eğitim), ve 40 saati uygulamadan (staj) oluşmaktadır.

İşyeri Hekimi Ücretleri Nasıl Belirlenir ?

İşyeri hekimliği, ülkemizde doktorluk mesleğine duyulan haklı saygıdan büyük ölçüde faydalanan bir meslek kolu olarak düşünülebilir. Tabipler Odası her yıl işyeri hekimleri için asgari maaş seviyesini belirleyen bir çalışma yapar. Elbette işyeri hekimleri bu belirlenen maaşlardan daha düşük bir maaş ile de çalışabilirler ancak tüm işyeri hekimleri bu asgari sözleşme ücretlerine uygun anlaşmalar yaparak iş sağlığı ve güvenliği sektöründe maaş standardını oluşturmuştur. 

 

OSGB Hizmeti

OSGB Hizmetleri ile Türkiye'nin her bölgesinde profesyonel İş Sağlığı ve Güvenliği hizmetlerini NİG Akademi güvencesi ile % 100 güvenle alabilirsiniz.

3 Yorum

  1. admin
    11 Mart 2021

    Duis mattis laoreet neque, et ornare neque sollicitudin at. Proin sagittis dolor sed mi elementum pretium. Donec et justo ante. Vivamus egestas sodales est, eu rhoncus urna semper eu.

  2. admin
    11 Mart 2021

    Aliquam hendrerit sollicitudin purus, quis rutrum mi accumsan nec. Quisque bibendum orci ac nibh facilisis, at malesuada orci congue. Nullam tempus sollicitudin cursus.

  3. Tufan
    24 Mart 2021

    Duis mattis laoreet neque, et ornare neque sollicitudin at. Proin sagittis dolor sed mi elementum pretium. Donec et justo ante. Vivamus egestas sodales est, eu rhoncus urna semper eu.

Yorum Yap